Kivipatsas, joka pitää kättä kasvoillaan, kuin olisi nolostunut tai kokisi myötähäpeää.

“Hei nuoriso! Ime mukaan svengiin.” – Näiden vinkkien avulla tavoitat nuoret sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median käyttäjille on kehittynyt heikko keskittymiskyky, kun uusia sisältöjä on jatkuvasti tarjolla. Erityisesti nuoremmat sukupolvet kohtaavat päivänsä aikana suuria sisältömääriä eri kanavissa. YouTuben puolella mainokset ohitetaan herkästi ja TikTokissa tai Instagramissa skrollataan sekunnissa mainostettujen sisältöjen tai yritystilien ohi.  Someviidakon siimeksestä nuorten tavoittaminen voi olla haastavaa. Sisällöntuottajien tuleekin pysyä entistä enemmän perillä muuttuvista median käyttötavoista.

Sosiaalisessa mediassa eletään kohdentamisen kulta-aikaa. Kohdentaminen edellyttää kohderyhmien tarkkaa määrittelyä. Jos kohderyhmäsi koostuu nuorista, kannattaa pysähtyä miettimään, millaisella sisällöllä heidän huomionsa saadaan kiinnitettyä. Nuorten tavoittaminen kannattaa, sillä vakuuttamalla heidät nyt, voi rakentaa pitkäkestoisia kuluttajasuhteita moneksi vuodeksi eteenpäin. Esimerkiksi juuri 1996 ja 2015 välillä syntynyt Z-sukupolvi on vakuuttamisen arvoinen kohderyhmä, sillä he ovat tiedonjanoisia ja avoimia uudistuksille.

Herää kuitenkin kysymys, miten nuoret vakuutetaan ja tavoitetaan. Tämän jutun lopussa kerron neljä vinkkiä sisällöntuotannon avuksi.

Uusia trendejä syntyy kuin sieniä sateella 

Kuten varmaan jokainen Z-sukupolven edustaja, latasin vuonna 2019 TikTok-sovelluksen puhelimeeni. Sen verran vanhaa verta minussa sentään on, että kuulin sovelluksen olemassaolosta Yleltä. Alkoi iänikuinen skrollaus, jota kiihdytti entisestään maailmanlaajuinen pandemia ja yhtäkkinen kotona pysyttely. TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu sovellus, jonka algoritmi oppii tuntemaan käyttäjänsä päivässä ja osaa tuoda esiin juuri oikeat ja koukuttavat videot.

TikTok on hyvä esimerkki sosiaalisesta mediasta, joka koukuttaa käyttäjän ja tarjoaa viikottain uusia sometrendejä, joihin tarttua. TikTokin trendit ammentavat yleisesti sosiaalisen median trendejä, joilla nuoriin vaikutetaan. Muita suosittuja ja nopeatempoisia somekanavia ovat esimerkiksi Snapchat ja Instagram, jossa on erilliset Story- ja Reels-osiot. Kussakin kanavassa on erilaisia sisällöntuotannon trendejä, jotka muotoutuvat omaan muotoonsa toisten kanavien suosituista trendeistä. Trendien perässä voi olla vaikea pysyä, koska ne muuttuvat hyvinkin nopeasti.

Nopeatempoisista ja nuoret tavoittavista sosiaalisen median kanavista hyötyvät myös yritykset. Esimerkiksi juuri TikTokkiin alkoi nopeasti tulvia eri yrityksien mainoksia ja sisältöjä. Yrityksien milleniaalit somemanagerit tanssivat ja näyttelivät kilpaa, yrittäen seuraavaa viraalia trendiä, joka kuin taikaiskusta kiihdyttäisi heidän mainostamiensa tuotteiden menekkiä. TikTokin nuoremmat käyttäjät naurahtivat ja skrollasivat eteenpäin. 

Sukupolvierot jakavat somekansaa 

Kömpelöjä esimerkkejä nuorille suunnatusta mainonnasta ja sisällöistä löytyy lukuisia, eikä sukupolvien väliset erot ole uusi ilmiö. Sosiaalisen median myötä tämä sukupolvien välinen railo on kuitenkin syventynyt entisestään. Milleniaalit nauravat baby boomereiden huonoille somen käsittelytaidoille ja gen-z:n edustajat taas nauravat milleniaalien tiukoille farkuille, sivujakauksille ja geneerisille sisällöille. 

Sukupolvierot vaikuttavat sosiaalisen median käyttötapoihin. Sisällöntuottajalle voi helposti tulla tunne, ettei voi ikinä pysyä nuorten trendien aallonharjalla. Uusien sovelluksien ja muuttuvien trendien hallitseminen voi myös tuntua vieraalta, jos ei itse kuluta kyseistä sosiaalisen median kanavaa tai kuulu tavoiteltuun kohderyhmään. Seuraavat neljä vinkkiä auttavat sisällöntuotannossa, joka on suunnattu nuorille ja harjaantuneille somekäyttäjille.

Näin kiinnität nuorempien somekäyttäjien huomion, tulematta meemiksi

1. Paneudu trendeihin ja hyödynnä niitä harkiten. Skrollaa valitsemaasi kanavaa esimerkiksi kahden viikon ajan ennen kuin alat tuottamaan kanavaan tuutin täydeltä TikTok-tansseja. Eräs eurooppalainen halpalentoyhtiö on lyhyessä ajassa kasvattanut suuren seuraajamäärän TikTokissa. Tili tarttuu jokaiseen ajankohtaiseen trendiin ja suorittaa sen oikeaoppisesti. Tämä onnistuu vain aktiivisella sisältöjen seuraamisella ja taustatyöllä. 

2. Valitse alustasi ja optimoi sisältösi sopimaan alustan henkeen. Älä siis tee sisältöä, joka menee sellaisenaan jokaiseen kanavaan. Selvitä, miten eri kanavia kulutetaan ja mikä on kanavan suurin käyttäjäryhmä. Esimerkiksi TikTok-sovelluksen käyttäjät ovat keskimäärin huomattavasti nuorempia kuin Instagram Reelsien käyttäjät. Vaikka molemmat kanavat ovat päällepäin saman oloisia, ei sama video välttämättä toimi molemmissa kanavissa yhtä hyvin.

 3. Jos et itse osaa, löydä joku joka osaa. On täysin hyväksyttävää tunnustaa, ettei nuorten sosiaalisen median trendit kiinnosta. Anna asia hoitoon jollekin, joka on ajan hermoilla. Tämä on aina parempi vaihtoehto kuin se, että tarttuu kuukauden vanhaan trendiin puolivillaisesti. TikTokissa on esimerkiksi alettu tehdä vaikuttajayhteistöitä suosittujen TikTok-käyttäjien kanssa.  

 4. Joskus paras vaihtoehto voi kaikesta huolimatta olla trendeistä luopuminen. Panosta tässä tapauksessa ajattomaan markkinointiin, joka vahvistaa sanomaasi ja tavoitteitasi. Eikä tämä tarkoita, että irrotteluun ei olisi varaa. Pidä kuitenkin huoli, että tunnet kohderyhmäsi ja uskot voivasi saavuttaa heidän huomionsa paremmin muilla keinoilla.

Nämä vinkit ovat vain pintaraapaisu ajankohtaisten trendien ja suosittujen sosiaalisen median kanavien hyödyntämisestä. Vinkit osoittavat, ettei ajankohtaisuudesta kannata ottaa paineita. Hyvällä suunnittelulla ja eri kanavien seuraamisella pääsee jo pitkälle kaikenlaisessa sisällöntuotannossa. 

Loppuun on hyvä myös muistuttaa, ettei huonoa julkisuutta ole, kun tuotetaan sisältöä nuorille. Voi hyvin olla, että Z-sukupolvi hihittää heidän mielestään noloille TikTok-videoillesi, jotka silti keräävät näkyvyyttä ja näyttökertoja. Sukella siis rohkeasti trendien maailmaan!

Line Wester

Line Wester

Korner alumni