Eduskuntavaaliehdokkaiden esitteitä on levitetty pöydälle, josta henkilö tarkastelee yhtä tarkemmin.

Korner arvioi eduskuntavaalien ehdokasesitteet – Voittajaksi tuntematon yllätysnimi!

Jokaisen kornerlaisen työmatkalle on osunut viime viikkoina melkoinen määrä eduskuntavaaliehdokkaiden esitteitä – toisilla tienvarsimainoksia Espoossa, toisilla flaijereiden jakajia räntäsateessa. Päätimme kasata niistä monipuolisen pinon ja arvioida visuaalisesti parhaan. Esikarsinnan suorittivat Anni ja Sonja, jotka omassa työssäänkin miettivät visuaalisia valintoja ja asetteluja viikoittain.

Viime viikolla kävimme läpi ensireaktioita puolueiden vaalimainoksista. Lue myös niiden arvostelut. Ja samoin kuin silloin, nyt arvostelijat näkevät ehdokkaiden esitteet ensimmäistä kertaa. 

Ensimmäinen kierros: Valitkaa intuitiivisesti puhuttelevin flaijeri kymmenessä sekunnissa


Sonja:
Alviina Alametsä, vihreät

“Nuorekas look. Selkeä, rento ja leikkisä. Taustalla myös jotain tyylikästä kuviota ja esitteestä tulee esille kaikki oleellinen. Ei hengi niin selkeästi  puoluettaan, mikä kiinnitti huomion.”

Anni: Fatim Diarra, vihreät

“Graafinen. Leikittelevä. Elementit paikallaan. Erottautui joukosta ja tärkeimpänä: osui silmään.”

Toinen kierros: Valitkaa se toinen, jota mietitte


Anni:
Atte Kaleva, kokoomus

“Näyttää pätevältä, tulee joku lehden kansi mieleen. Selkeä (jälleen). Uskottava hänelle.” Sonja komppaa vierestä.

Sonja: Tuuli Kousa, vihreät

“Nätti yksinkertainen kokonaisuus ja miellyttävä vihreän sävy. Miellyttää omaa visuaalista silmää myös taitollisesti – se, miten tekstit ja puolue nousevat etuuksiinsa.”

Kolmas kierros: Valitkaa yhdessä mielestänne epäonnistuneimmat 


Petrus Pennanen (Avoin puolue), Mari Valve (ps) ja Terhi Peltokorpi (keskusta)

“Nämä on vähän levottomat, eikä näytä siltä, että flaijerit olisivat ehdokasesitteitä. Ehdokasesitteiden olisi hyvä olla luettavat ja pienikin ymmärrys graafisuudesta tuo ammattitaitoa ja selkeyttää kokonaisuutta. Valitettavasti näistä tulee “tein itse ja säästin” -fiilikset ja nää henkii lähikaupan ilmoitustaulua.”


Puoluekohtaiset karsinnat 


Seuraavaksi vuorossa olivat puoluekohtaiset karsinnat, joissa Anni ja Sonja valitsivat yhdessä jokaisen puolueen parhaan flaijerin. Mukana ei ollut kaikkia puolueita tai ehdokkaita, koska kaikkia flaijereita ei ollut tarjolla hakukierroksella. Lisäksi puoluepinoista poistettiin jo arvioidut ehdokkaat.

Vasemmisto: Ajak Majok

“Laadukas ja vakuuttava kuva, selkeä asettelu ja yleisesti ammattimaisen näköinen esite. Vaikka vasemmiston V on isolla ehdokkaan takana ja esitteessä on käytetty vasemmiston värejä, edustaja on esitteen keskiössä ja kiinnittää huomion. Ja vaikka tämä onkin nuoren edustajan lipare, ilme sopisi miltei jokaiselle edustajalle – eli tämän luulisi puhuttelevan muitakin kuin nuoria.”

Perussuomalaiset: Wille Rydman

Anni: “Perussuomalaisten logosta tulee mieleen ihan ne Super-jäätelöt.”

Sonja: “Näistä perussuomalaisten esitteistä tulee kyllä hyvin esille puolue. Paitsi hei Wille Rydmanilla ei ole logoa missään. Perussuomalaiset lukee vain pienellä tekstillä – miksiköhän tällainen valinta?”

Anni: “Rydmanin esitteestä ja kuvasta tulee mieleen joku talousmedian henkilöjuttu.”

Sonja: “Rydmanin esite on kuitenkin hyvin luettavissa. Esimerkiksi Terhi Makkosen esitteessä on hyvä yläosa, mutta alaosassa teksti on isoilla kirjaimilla. Tätä ei välttämättä ole paras lukea.”

RKP: Emmi Piippo

“Tästä pinosta Oona Hagman tuo mieleen jonkun Nivean tai vaatekaupan tyylikkään katalogin. Anders Adlercreutz puolestaan miestenvaateliikkeen mainoksen. Tyylikästä porukkaa kyllä. Emmi Piipon esite on näiden joukosta paras, vaikkakin sukunimi ilmenee vasta takapuolen sähköpostiosoitteesta, eikä numeroakaan näy.”

Keskusta ja Liike Nyt (Samassa pinossa, koska esitteitä oli vähiten): Kari Markkola

“No Mikko Kärnällä on omansa näköinen esite. Ihan ovela, “taistelee puolestasi” ja muutenkin armeijahenkinen. Nora Stenvallin kuvavalinta on vähän kuin Eeva-lehden kannesta lainattu. Markkolan esite on näistä kyllä paras: esitteessä on kaikki oleellinen ja vähän enemmänkin – aiheet tulee hyvin esiin.”

Kokoomus: Elina Valtonen

Sonja: “Elina Valtosen esitteestä kyllä tykkään. Tykkään tästä koko ilmeestä ja siitä, miten se näkyy eri kanavissa samalla lailla. Hyvä kuva, kun ei katso suoraan kameraan kuten melkein kaikki muut. Slogan toimii myös.”

Anni: “Heikki Pursiainen on ‘erilainen ekonomisti’. Kiva, että on erilainen, mutta millä tavalla? Daniel Sazonov taas sanoo, että ‘Helsingin ääni Arkadianmäelle’, mutta siis miten? Elinalla on simppeli esite, mutta tässä on kuitenkin kivasti värejä. Monella muulla valkoinen jää vähän pliisuksi, mutta ei tässä. Teksti erottuu hyvin ja numero on isolla.

Sonja: “Ja Benkku (Zyskowicz) on esitteessään myös muistuttanut kaikkia, milloin voi äänestää.”

SDP: Nasima Razmyar

Sonja: “Sara Salosesta tulee mieleen Youtube-thumbnail. Hilkka Ahde sanoo “Aikuinen nainen” – mitä se merkkaa tässä? Nasima on näistä lemppari.

Anni: “Joo, Nasimalla on laadukas valokuva. Jos vertaa Dimitri Qvintukseen, niin hänellä on aika pimeä kuva. Nasimalla on ammattimaisen näköinen: ‘Tässä minä olen’.” Markku Rantahalvarin esitteestä tulee mieleen kesä, joku Sideways-festivaali.”

Vihreät: Ei haluttu nostaa jo aimmin kehuttujen lisäksi ketään jatkoon

Sonja: “Shawn Huffilta tulee numeron typografiasta ja värivalinnoista kivasti mieleen koripallo, mikä on varmaan tarkoituskin.”

Anni: “Mulla tulee tästä mieleen vain, että ‘Töölön Regatassa tapahtuu’. Tykkäisin, jos Shawn erottuisi taustasta paremmin. Mari Holopaisen esite näyttää vähän Canvan pohjalta. Ihan toimiva kuitenkin.”

Erityismaininta Annilta: “Minja Koskelan esite kontekstista irrotettuna on hieno. Tämän voisi jättää esiin tuonne kaupungille vaalien jälkeenkin.”


Finaalikierros


Kaikki jatkoon päässeet esitteet lajiteltiin pöydälle ja arvioijien tehtävänä oli yksi kerrallaan pudottaa pelistä pois heikoimmat niin, että lopulta saadaan kaksi esitettä koko firmalle äänestettäväksi. Esitteet muodostuivat seuraavaan järjestykseen:

10. Kari Markkola, liike nyt
9.
Alviina Alametsä, vihreät
8. Emmi Piippo, rkp
7. Atte Kaleva, kok
6. Wille Rydman, ps
5. Tuuli Kousa, vihreät
4. Fatim Diarra, vihreät
3. Nasima Razmyar, sdp

Voittajaäänestykseen pääsivät kokoomuksen Elina Valtonen ja vasemmiston Ajak Majok. 

Voittaja


Muu firma pääsi äänestämään Valtosen ja Majokin finaaliflaijerista suosikkinsa, ja he äänestivät tasatuloksen äänin 5-5. Arvioijat ratkaisivat yhteistuumin voittajaksi Majokin (7-5). 

Perusteluja voittajan puolesta koko porukalta:

“Ammattitaitoinen, selkeä, vakuuttava, hellii visuaalista silmää ja puolue tulee hyvin esille.”
“Tuntematon, mutta henkii johtajuutta.”
“Tykkään intensiivisestä katseesta suoraan.”
“Värit kiinnitti huomion ja herätti tunteita. Kiva komppis myös, jotenki enemmän leffajulistemainen.”
“Värit on point. Syvyysvaikutelma bängää.”
“Särmempi.”
“Selkeä ja voimakas. Värit ja graafiset elementit on vahvat, mutta ne on aseteltu hyvin ja olennaiset tiedot erottuvat selvästi. Visuaalisesti erittäin miellyttävä. Intensiivistä katsetta hetken aikaa katsoessa herää kysymys siitä, kuka on Ajak Majok?”

Vaalilipareet kerättiin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiiristä. Mukana oli yhteensä 42 eri esitettä, joista naisehdokkaita 23, miesehdokkaita 18 sekä yksi esite, jossa oli mukana 4 ehdokasta (3 naista, 1 mies).

Puoluejakauma: kok 9, vihr 6, vas 6, sap 5, rkp 5, ps 4, liik 3, kesk 2, ap 1, fp 1

Muiden esitteitä ei hankintahetkellä ollut saatavilla.

Lisäksi harjoitteen fasilitoinut kirjoittaja oli mukana yhden esitteen suunnittelussa, eikä tätä esitettä kelpuutettu siksi mukaan.

Korner

Korner