Kuinka erottautua harjoittelijahaussa – kahden konsultin ajatuksia

Mikäli työnhaku ylipäänsä on uutta tai aiempaa viestinnän työkokemusta ei ole vielä karttunut, voi harjoittelupaikkojen haku tuntua tuskaiselta. Näillä kahden konsultin, Kornerin perustajan ja viimeksi rekrytyn, vinkeillä saatat parantaa mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun – ainakin Kornerin harkkahaussa.

Oman alan ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa ansioluettelon koostaminen voi olla haastavaa, kun alan kokemusta ei ole vielä kertynyt. Kaikki aiempi työkokemus opettaa kuitenkin työelämän perusperiaatteita ja kertoo hakijan ahkeruudesta, asenteesta ja motivaatiosta. Jos työhistoriasi on lyhyt, kaikki työkokemus mansikan myynnistä lähtien kannattaa siis kirjoittaa ansioluetteloon. Mikäli kokemusta viestinnän parissa on jo karttunut, kokemusta kannattaa painottaa ja kertoa, mitä on tehnyt ja oppinut. 

Muutamilla toimilla parannat erottautumismahdollisuuksiasi työnhaussa aiemmasta kokemuksesta riippumatta.

Ole rohkea ja konkreettinen

Kerro rohkeasti, millaista osaamista, näkemystä ja kokemusta tuot hakemaasi yritykseen. Sanoittamalla vahvuutesi itsevarmasti ja aikaansaamasi tulokset konkreettisesti erotut muista hakijoista varmasti. Ydinosaamisen esittely kaikkien taitojen luettelemisen sijaan pitää hakemuksesi myös napakkana – tiivistämisen jalo taito on viestintätoimistossa erityisen tärkeää.

Lisäksi viestintätoimistot ovat yleensä aika rentoja työpaikkoja, joten hakemuksesi kielen ei tarvitse olla jäykkää ja virallista. Asiallinen ja kieliopin mukainen täytyy toki olla; kirjoitus- ja asiavirheet jäävät mieleen lähinnä negatiivisessa mielessä.

Iina: Kun hain ensimmäisiä oman alan harjoitteluitani, korostin, kuinka etenin asiakaspalvelutyössä kassatehtävistä vastuutehtäviin. Sanoitin konkreettisilla kokemuksilla esimerkiksi oma-aloitteisuuttani, oppimiskykyäni ja organisointitaitojani. Myöhemmin Kornerin rekryssä painotin etenkin mediaviestinnän osaamista ja tuloksia, sillä tämä on osa-alue, jossa olen hyvä ja jossa haluan myös kehittyä – siksi esimerkiksi someviestinnän korostaminen ei olisi ollut kauhean järkevää, vaikka olen sitäkin tehnyt.

Joel: Aikanaan menestyneeseen viestintätoimistoon hakiessa työhaastattelussa toimitusjohtaja sanoi työhistoriaani tarkastellessaan, että sieltä nousee yksi mielenkiintoinen työpaikka yli muiden. Se oli eräs perinteinen vaatekauppa, jossa korostui erilaisten ihmisten kohtaaminen asiakaspalvelutilanteissa. Tästä olen ottanut itsekin selkeästi sukanvarteen ja korvan taakse. Monipuolinen kokemus erilaisista työyhteisöistä on itselle aina merkittävä plussa.

 

Iina on uusin kornerlainen – Joel vanhin.

Tuo esiin kiinnostuksen kohteitasi

Harrastuneisuus antaa rekrytoijalle arvokasta tietoa siitä, mistä hakija tietää ja millainen hän on ihmisenä. Pelannut neljä vuotta koripalloa? Hienoa, tiimityöskentely varmaan sujuu. Soittanut kaksitoista vuotta viulua? Mainiota, tältä tyypiltä löytyy luovuutta ja pitkäjänteisyyttä. 

Vaikka et olisikaan viulunsoiton virtuoosi, viestintätoimistossa on kuitenkin tärkeä tuntea eri aihepiirejä ja toimintaympäristöjä, sillä asiakkuutemme voivat liittyä periaatteessa mihin vain. Siksipä oli kyseessä sitten amerikkalaisten julkkisjuorujen seuraaminen, Kauppalehden jokapäiväinen syynääminen tai perehtyneisyys pilviteknologiaan, kattava harrastuneisuus ja kiinnostus maailmaan on viestintätoimistossa pelkkää plussaa. Erityisesti liiketoimintaan liittyvää ymmärrystä ja mielenkiintoa kannattaa tuoda esiin.

Joel: Etenkin harjoittelijaa valitessa (ja muutenkin nuorempien rekryissä) korostuu ehdottomasti potentiaali yli jo hankitun työkokemuksen. Täten kiinnostuneisuus ja harrastuneisuus ovat vähintään yhtä relevantteja erottautumistekijöitä kuin “oikea” alan kokemus jostain työyhteydestä.

Iina: Minulla ei nähdäkseni ole kauhean epätyypillisiä ja erottuvia harrastuksia, joten jos nyt nousi pala kurkkuun, niin ei hätää. Hyvä yleissivistys ja epämääräinen Wikipedian selailu on osoittautunut omalla kohdallani yllättävän arvokkaaksi. Jos tietää yhdestä aiheesta edes pintaraapaisun verran, siihen syventyminen työn merkeissä on myös huomattavasti helpompaa.

Muista palkkatyön ulkopuolella hankittu osaaminen

Esimerkiksi Adoben (tai kilpailevien ohjelmistovalmistajien) työkalut voi opetella itsenäisesti, ja tämä on aivan yhtä arvokasta kuin työpaikalla saatu visuaalisen viestinnän kokemuskin. Jos olet itseoppinut Photoshop-pro tai vaikkapa mestarillinen videoeditoija, kerro se hakemuksessasi, ja halutessasi liitä mukaan näytteitä osaamisestasi.

Moni myös osallistuu etenkin opintoaikoina vapaaehtois- tai järjestötoimintaan, mikä opettaa laajalti erilaisia taitoja. Jos olet ollut mukana järjestämässä ainejärjestön vuosijuhlia, vaikuttanut opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen yliopistolla, kertonut tulevista tapahtumista opiskelijajärjestön Instagramissa tai vaikkapa vastannut tuutorina uusien opiskelijoiden integroimisesta opiskelijayhteisöön, näistä kaikista kannattaa kertoa. Sanoita, miten olet oppinut esimerkiksi oman työn johtamista tai sopeutumiskykyä eri rooleihin. 

Iina: Opiskellessani olin yhtenä keväänä vapaaehtoisena opettajana valmennuskurssilla, ja vaikken ajatellut sitä itse kauhean relevanttina asiana, jälkikäteen lähes kaikki haastattelijat ovat olleet tästä kiinnostuneita. Kokemus opetti itselleni ainakin puhumis- ja esiintymistaitoja, jotka ovat työtehtävää katsomatta tosi hyödyllisiä.

Joel: Tässä viittaan selkeästi omaan tarinaani aikaisemmassa harkkarekryn yhteydessä julkaistussa blogissa.

Ekstra: opettele hissipuhe – ja hae meille harjoitteluun?

“Kertoisitko alkuun jotain itsestäsi?” on tyypillisesti työhaastattelun ensimmäinen kysymys. Siksi kiinnostavan ja ytimekkään hissipuheen opettelu kannattaa. Opettele kertomaan relevantein työkokemuksesi, koulutuksesi, osaamisesi sekä harrastuksesi muutamalla fraasilla niin, että haastattelija innostuu ajatuksesta palkata juuri sinut.

Kuten työhakemuskin, myös hissipuhe kannattaa aina räätälöidä sopivaksi kuhunkin työhaastatteluun. Näin kerrot haettavan paikan kannalta varmasti ne kaikkein oleellisimmat seikat itsestäsi.

Iina: Olen käyttänyt varsinkin ekojen harkkahakujeni aikana monta hetkeä siihen, että mietin ja harjoittelen, kuinka kerron itsestäni kiinnostavasti mutta rennosti. Niin, että haastattelu lähtee molempien osalta hyvällä fiiliksellä käyntiin. Hyvän hissipuheen hyödyllisyyttä ei mielestäni voi korostaa liikaa.

Joel: Myös sinun kysymyksesi meille päin ovat hyvä tapa erottautua, tehdä vaikutus ja ennen kaikkea saada vastauksia siihen, mitä oikeasti mietit.

Kornerin harkkahaku on paraikaa käynnissä

Korner on kasvattajaseura, jossa katsotaan ennen kaikkea (junnu)hakijan potentiaalia valmiin paketin etsimisen sijaan. Kukaan ei ole täydellinen, ja varsinkin harjoittelijat pääsevät meillä kehittymään aimo harppauksin. Harjoittelun tueksi meillä on uusi harjoitteluohjelma, jonka tavoitteena on, että harjoittelun päätteeksi tiedät jo hieman, mihin suuntaan tahdot suunnata uraasi. Jos koet, että Korner olisi sinulle kiinnostava harjoittelupaikka, hyödynnä tässä kerrottuja työnhakuvinkkejä ja tutustu avoimeen harkkahakuumme.

Iina Helenius

Iina Helenius

Korner alumni