Kuukauden kulmat Eurovaalit 2024 spesiaali

Korner halusi itse selvittää, että miten innokkaita kansalaiset ovat äänestämään eurovaaleissa sekä miten median uutisointi on vaikuttanut eurovaaleihin suhtautumiseen ja äänestysinnokkuuteen.

Jalkauduimme Helsingin keskustaan ja suoritimme oman katugallupimme, jossa haastattelimme mahdollisia äänestäjiä.

Eurovaali katugallup


Kysymys 1: Kiinnostaako eurovaalit?

"Ei ole tullut yhtä paljon seurattua näitä vaaleja kuin mitä muita vaaleja. "
— Vastaaja 1
"Olen hirveän huono seuraamaan tälläisiä aiheita, mutta kyllähän eurovaalit kiinnostaa jonkin verran, koska ne koskettaa myös Suomea. "
— Vastaaja 2
"Kiinnostaa. "
— Vastaaja 3
"Ei hirveästi kiinnosta enkä ole paljon seurannut. "
— Vastaaja 4

Kysymys 2: Mitkä teemat on mielestäsi tärkeimpiä näissä eurovaaleissa?

"Päälimmäisenä turvallisuuspolitiikka. Siihen vaikuttaa luonnollisesti Ukrainan tilanne ja myös globaalilla mittakaavalla esimerkiksi Kiina-Taiwan tilanne. Turvallisuudentunne on kuitenkin ihmisen perustarve. "
— Vastaaja 1
"Pääasiassa kiinnostaa vanhojen ihmisten huomioiminen. Olen itse iäkäs ja koen, että välillä meidät unohdetaan."
— Vastaaja 2
"Ympäristö- ja ilmastoasiat. Koen, että myös ihmisoikeusasiat ja niiden edistäminen on pidettävä mukana. Nyt varsinkin maailmantilanne näyttää siltä, että olisi tärkeää edes säilyttää ihmisoikeusasiat ennallaan. En tiedä kuinka paljon nuorten ja lasten asioihin EU-tasolla voidaan vaikuttaa, mutta lasten ja nuorten asiat on kolmas minulle tärkeä teema. "
— Vastaaja 3
"Minulla ei ole paljon tietoa aiheesta, mutta kun lähden äänestämään aion ottaa enemmän selvää eri puolueista ja ehdokkaista. Haluan selvittää kuka edustaja sopii omiin näkemyksiin parhaiten. "
— Vastaaja 4

Kysymys 3: Millaiseen uutisointiin olet kiinnittänyt huomiota eurovaaleihin liittyen?

"En ole hirveästi seurannut uutisointia aiheesta, paitsi Yleltä instagramin puolelta. Ei ole kuitenkaan jäänyt mitään vahvasti mieleen verrattuna esimerkiksi presidentinvaaleihin, joka oli huomattavasti mediaseksikkäämpi aihe. Silloin tuli jatkuvasti uutisia vaaleista. "
— Vastaaja 1
"En ole niin tarkkaan kuunnellut, että olisi jäänyt erityisesti mitään mieleen. Katson uutisia ja sieltä on tullut seurattua. "
— Vastaaja 2
"Kävelen päivittäin Narinkkatorilla, joten tässä tulee tavattua paljon puolueiden edustajia. He usein lähestyvät myyntipuheillaan. Lisäksi olen huomannut mainoksia katukuvassa ja somessa. Uutisia en ole hirveästi seurannut, mutta joskus luen Helsingin Sanomia ja törmään siellä eurovaaliuutisiin. Niistä ei ole jäänyt erityisesti mieleen mikään uutinen. "
— Vastaaja 4
"Olen huomannut, että aiheesta ei ole ollut hirveästi uutisointia. Olen kiinnittänyt myös siihen huomiota että, kaikki ystäväni eivät ole olleet edes tietoisia, että nyt on eurovaalit. "
— Vastaaja 3

Kysymys 4: Millaisena olet kokenut median roolin näissä eurovaaleissa?

"Yleltä odotan tiettyä standardia, mutta koen, että kaupalliset mediat saavat tehdä mitä haluavat. "
— Vastaaja 1
"Kaikki, mitä perinteisessä mediassa uutisoidaan on minulle riittävä määrä tietoa. "
— Vastaaja 2
"Kokisin tarvetta lisäuutisoinnille eurovaaleista, mutta erityisesti myös lisäuutisointia eurovaalien välillä. Haluaisin enemmän tietoa siitä, mitä Euroopan parlamentti tekee ja mitä meidän edustajat Euroopan parlamentissa tekee. Haluaisin, että media ottaisi isomman roolin siinä, että ihmiset olisivat tietoisempia eurovaaleista ja myös siitä, miksi niissä kannattaisi äänestää. "
— Vastaaja 3
"Jokainen uutinen ei tarvitse olla eurovaaleista. Ihmiset osaavat varmasti etsiä itse tietoa asiasta jos aihe kiinnostaa. "
— Vastaaja 4

Mitä tästä opimme?

Vuoden 2024 europarlamenttivaalit ovat herättäneet suomalaisissa aiempaa enemmän kiinnostusta. Eurobarometri-kysely osoittaa, että ajankohtainen kansainvälinen tilanne huolestuttaa kansalaisia, mikä korostaa EU:n roolia epävakaassa maailmantilanteessa. Puolustus ja turvallisuus ovatkin suomalaisten kärkiteemoja EU-vaaleissa. Suomalaiset pitävät tärkeimpinä Euroopan parlamentin tehtävinä rauhan (60 %), demokratian (42 %) ja oikeusvaltion (31 %) arvojen puolustamista seuraavalla viisivuotiskaudella. Tämä näkökulma saa tukea myös gallupin vastauksista.

Katugallupiin vastaajat korostivat, että tiedon puute vaikuttaa heidän osallistumiseensa ja kiinnostukseensa vaaleja kohtaan, vaikka median uutisointiin luotetaankin. Suomalaisten luottamus mediaan on Reutersin raportin mukaan maailman korkeinta, samoin kuin suomalaisten usko median polittiseen puolueettomuuteen. Länsimaisissa demokratioissa mediaa pidetään vallan vahtikoirana, joka edistää monipuolista yhteiskunnallista keskustelua. Medialla on suuri valta siinä, mitä aiheita se uutisoi, miten ne käsitellään ja mitä jätetään huomiotta. Tämä rooli korostuu erityisesti vaalien aikana. 

EU-päätöksentekoprosessit ja rakenteet ovat monimutkaisia. Tällaiset asiat voivat jäädä vähemmälle huomiolle, jos niitä ei esitetä tarpeeksi selkeästi, ymmärrettävästi ja kiinnostavasti. Medialla on merkittävä rooli tämän tiedonvälityksen aukon täyttämisessä ja kansalaisten tiedon tarpeisiin vastaamisessa.

Kiinnostus eurovaaleihin on nousussa – samaan aikaan moni kokee olevansa vailla tietoa

Tämän analyysin on kirjoittanut