Kuukauden kulmat Eurovaalit 2024 spesiaali
Kornerin katugallupista kävi ilmi, että tiedon puute vaikuttaa kansalaisten osallistumiseen ja kiinnostukseen vaaleja kohtaan. Siksi halusimme koota vuoden 2024 eurovaalien keskeisimmät ja eniten keskustelua herättäneet teemat selkeästi, tiiviisti ja ytimekkäästi.
Tämän kevään eurovaaleissa puhututtavat erityisesti seuraavat teemat:
Eurovaalien 2024 keskeiset teemat
Turvapaikanhaun keskittäminen unionin ulkopuolelle
Eniten ehdokkaita jakava teema on maahanmuutto ja etenkin niin sanotun “Ruanda-mallin” hyödyntäminen. Briteissä suunnitteilla oleva käytäntö sallisi laittomasti maahan saapuneiden turvapaikanhakijoiden lennättämisen Ruandaan, jossa heidän hakemuksensa käsiteltäisiin. Uuden käytännön tavoitteena olisi pysäyttää ihmissalakuljetus sekä toimia pelotteena usein vaarallisia reittejä käyttäville turvapaikanhakijoille. Tämän lisäksi keskustelua on käyty myös jo aikaisemmin paljon esillä olleesta käännytyslaista.
Unionin laajeneminen ja Ukrainan jäsenyys
Vaikean geopoliittisen tilanteen vuoksi myös turvallisuuteen ja unionin ulkosuhteisiin liittyvät teemat ovat tämän vuoden eurovaaleissa vahvasti esillä. Eräs suurimmista kysymyksistä on unionin laajeneminen, sillä unionilla on tälläkin hetkellä yhdeksän ehdokasmaata – yksi näistä on Ukraina. Ukrainan jäsenyys on ehdokkaille haastava kysymys, sillä maa on edelleen aktiivisesti sodassa Venäjää vastaan.
Mahdollisuus ottaa yhteisvelkaa
Epävarma taloudellinen tilanne vaikuttaa sekin osaltaan eurovaalien ympärillä käytävään keskusteluun. Eniten keskustelua on herättänyt mahdollisuus ottaa unionille yhteisvelkaa. Yhteisvelkaa voitaisiin käyttää esimerkiksi vihreään siirtymään varautumiseksi, mutta myös Ukrainan tukemiseksi. Harva puolue on ollut täysin yhteisvelkaa vastaan, lukuun ottamatta perussuomalaisia, tai sen puolesta.
Jäsenmaiden päätösvalta hakkuista
Kuluneella viisivuotiskaudella suomalaisia kuohutti erityisen paljon unionin yrittyminen puuttua jäsenmaiden metsän käyttöön metsien muodostamien hiilinielujen suojelemiseksi. Metsäiselle Suomelle aihe on useita jäsenmaita keskeisempi. Ei siis ole mikään ihme, että sama kysymys puhututtaa myös vaalien alla.
Varsinaisten asiakysymysten lisäksi paneeleissa ja mediassa laajemminkin on käyty keskustelua siitä, millaisiksi parlamenttiryhmät voivat muodostua. Niin laitaoikeisto kuin -vasemmistokin herättävät huolta. Myös pienempiä teemoja on useampia eikä yllä oleva ole tyhjentävä listaus.