Kuukauden kulmat joulukuu 2023

Journalistiliiton “täysi luottamus” Maria Petterssonin mureni kolmessa viikossa

Mitä tapahtui?

Suomen Journalistiliiton viestintäyksikön johtaja ja Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson julkaisi elokuussa 2022 tietokirjan Suomen historian jännät naiset. Syyskuussa 2022 neljä tutkijaa syyttivät Petterssonia plagioinnista. Tutkijat olivat tarkastelleet tarkemmin yhtä Petterssonin tuoreen kirjan 54:stä luvusta, löytäen 11 sivuisesta luvusta peräti 37 plagiointiepäilyä.

Lokakuussa 2023 opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Tekijänoikeusneuvosto antoi viimein lausuntonsa plagiointiepäilyistä. Tekijänoikeusneuvosto moitti Petterssonia teoksen puutteellisista siteerauskäytänteistä, jotka loukkaavat alkuperäislähteiden kirjoittajien moraalisia oikeuksia.

Marraskuussa 2023 Petterssonille moitteita jakoi myös Suomen Journalistiliiton hallitus. Vaikka moitteet olivat vakavia ja pettymys todella syvää, sai Pettersson silti jatkaa työtehtävissään. Paitsi että vain kolmen viikon päästä, joulukuussa 2023 Journalistiliiton hallitus siirsi Petterssonin sivuun Journalistin päätoimittajan tehtävistä, ja kolme päivää myöhemmin Pettersson irtisanoutui Journalistinliiton palveluksesta.

Plagiointi ja tekijänoikeusloukkaukset ovat journalismin polttavia ongelmia, joista kärsivät sekä moraalisesti että etenkin taloudellisesti useat Suomen Journalistiliiton jäsenet. Liitto myös tukee aktiivisesti jäseniään tekijänoikeuksiensa puolustamisessa. Siksi Petterssonin plagiointisyytökset otettiin liiton jäsenistössä hyvin vakavasti ja toimittajat pitivät asiasta metakkaa medioissa sekä somekanavissa.

Suomen Journalistiliitto yritti kyllä painaa Pettersonin kohua ensin villaisella. Tekijänoikeusneuvoston lausunnon jälkeen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho huomautti Iltalehdelle, että: “Pääpointtihan on, että Pettersson ei ole plagioinut.” Ahon mukaan Petterssonilla on myös liiton täysi luottamus, ja hänen tapa käyttää lähteitä “on hyvin tyypillinen suomalaisessa populäärissä tietokirjallisuudessa, ja myöskin suomalaisessa journalismissa.”

Viimeistään näiden päättömien lausuntojen jälkeen moni toimittaja kyseenalaisti paitsi Petterssonin, myös koko Journalistiliiton uskottavuuden. Siitä seurasi Journalistiliiton kriisiviestintätiedote, eli vakavat moitteet Petterssonille, sekä Petterssonin ja Ahon anteeksipyynnöt. Se ei kuitenkaan riittänyt jäsenille, ja heitä edustava liittovaltuusto äänesti Petterssonin epäluottamuksesta äänin 33–32. Näin Journalistiliitolle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin siirtää Petterson sivuun tehtävistään – eikä Pettersonille jäänyt muuta kunniakasta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua.

Miksi tämä puhututti?

Mitä tästä opimme?

Maria Petterssonin ja Journalistiliiton kujanjuoksu on malliesimerkki kriisiviestinnästä, joka aloitetaan liian myöhään. Jos Pettersson olisi suhtautunut plagiaattisyytöksiinsä vakavasti ja anteeksipyytävästi heti syksyllä 2022, ei Tekijänoikeusneuvoston päätös olisi lyönyt niin suuria laineita enää syksyllä 2023. Sen sijaan Petterssonin syksyllä 2022 Helsingin Sanomille antama kommentti oli malliesimerkki huonosta anteeksipyynnöstä: “On tosi kurjaa että he (tutkijat) kokevat tulleensa väärin kohdelluiksi. Se ei ollut tarkoitukseni.” Eli klassinen en ole pahoillani siitä mitä tein, vaan siitä jos joku pahoitti teoistani mielensä.

Tekijänoikeusneuvoston moitteidenkin jälkeen Pettersson jatkoi yhä siilipuolustustaan niin häntä kritisoineita tutkijoita kuin kaikkia muitakin kohtaan. Helsingin Sanomien pääkirjoitus tiivisti myös hienosti Petterssonin kohun ongelmallisuuden ylätasolla: “Hänen kirjansa tarkoitus oli tehdä oikeutta unohdetuille naisille: nyt hän tuli itse polkeneeksi naistutkijoita.” Niinpä aiemmin laajalti arvostetun toimittajan sädekehä himmeni nopeasti kollegoiden silmissä.

Ja kun mukaan kohuun vedettiin myös Journalistiliitto, olivat sen puheenjohtaja Hanne Ahon kommentit vain bensaa liekkeihin.

Joten kun sekä Petterssonin että Journalistiliiton maine oli mennyt, ei liian myöhään alkanut kriisiviestintä riittänyt enää liiton jäsenistön lepyttelyyn. Siksi Journalistin päätoimittaja Pettersson oli lopulta pakko uhrata, sillä muuten mukana olisi lähtenyt pian myös liiton puheenjohtaja Aho.

Tämän analyysin on kirjoittanut konsulttimme