Korona toi työmarkkinoille uuden työsuhde-edun - Työnantajat, valmistautukaa etätyöskentelyn pysyvään mahdollistamiseen
Valkokaulusväki on tehnyt töitä pian puoli vuotta etänä. Monessa paikkaa jatketaan ”poikkeusoloja” pidempäänkin. Korner ”palaa toimistolle” elokuun puolivälistä, mutta meille se tarkoittaa montaa uutta käytäntöä. Nämä käytännöt saanevat kysyntää muuallakin. Kannustammekin paitsi muita viestintätoimistoja, myös asiakkaitamme ja heidän kilpailijoitaan miettimään työskentelykäytäntöjään niin pitkällä aikavälillä, että puhutaan pysyvyydestä.
Meillä palataan Rikhardinkadulle viikolla 34. Olemme kesäkuusta alkaen sallineet työskentelyn toimistolla puolelle porukkaa kerrallaan siten, että toimistolle pitää ilmoittautua edellisenä päivänä. Nyt käännämme tämän käytännön vain toisinpäin. Oletus on, että työskennellään toimistolla, mutta kotiin (tai mihin tahansa muualle) saa jäädä töihin ilmoittamalla. Lisäksi keskiviikosta tulee pysyvästi etäpäivä kaikille.
Moni muukin on varmasti huomannut kevään aikana, että tietyt hommat hoituvat tehokkaammin ja paremmin omassa rauhassa. Lisäksi päivästä on jäänyt työmatkojen aiheuttamat vartit tai jopa tunnit pois. Tämä tuo lisää pelivaraa yksittäisen arkipäivän käytettävissä oleviin 16:een tuntiin. Samalla moni on kaivannut työyhteisön sosiaalista ulottuvuutta sekä asioiden nopeaa hoitumista ja uusien avausten kimpassa ideointia.
Molemmissa on kyse ennen kaikkea käytettävissä olevien resurssien maksimoinnista - siis työnantajankin kannalta parhaan mahdollisen työpanoksen antamisesta. Työnantaja voi huonossa tilanteessa pakottaa työntekijänsä toimistolle. Tämä lisää tässä tilanteessa huolta, pelkoakin, turhautuneisuutta ja tyytymättömyyttä eikä työnantajakaan sitä kautta saa työntekijöidensä parasta työpanosta.
Etätyö on ollut monessa paikkaa mahdollista ja kannustettavaakin jo pitkään. Liian usein on kuitenkin tilanne, että työnantaja näkee perjantaisen etäpäivän tilanteena, jossa työntekijän jalka on jo puoliksi viikonloppu-nimisen oven välissä. Samalla taas työntekijä ottaessaan perjantain etäpäiväksi saattaa tuntea, että ”näinhän se käytännössä on” tai epäilee työnantajansa tai työkaveriensa ajattelevan näin. Näistä luuloista pitää päästä lopullisesti eroon.
Meillä on käytössä liukuva (tai miksi sitä ikinä haluaakaan kutsua) työaika. Jos työntekijä tekee perjantaina kello 13 matkaa mökilleen, niin hän on hoitanut perjantain työt jo tai hoitaa ne ensi viikolla. Lisäksi meillä on tiedossa, että kello 13–15 välillä on turha odottaa videon editointia auton ratin takaa tai ettei videopuhelu onnistu Kustavin laiturin nokasta.
Tästä päästään tärkeimpään asiaan, mitä koronan jälkeiseen työskentelyyn tulee, nimittäin viestintä. Mihin tahansa organisaationne sitten päätyy toimistolle pakottamisen tai etätyöskentelyn jatkamisen suhteen, on tiedon kulkemisen, tiedonhallinnan sekä avoimen ja osallistavan viestinnän oltava kunnossa. Nimittäin jos yksikin näistä on vajaa tai ylimielisesti sivuutettu, on varmaa, että työntekijät lähtevät etsimään näitä toimia hyvin toteutettuina jostain toisesta työpaikasta. Etätyön, tai siis paikkaan sitomattoman työn, mahdollistaminen ja ennen kaikkea onnistunut johtaminen tulee olemaan seuraavien vuosien ykköstrendi työmarkkinoilla. Palkan ja työsuhde-etujen lisäksi työntekijät haluavat joustoa ja luottamusta työn tekemiselleen. Jotkut ovat varmasti valmiita jopa tulemaan palkkapyynnössään alaspäin, jos työskentely on paikasta riippumatonta ja hyvin organisoitua.
Ja me täällä työsopimusten toisella puolella voidaan joko hyväksyä tämä tai ajaa päin seinää. Jos organisaationne tarvitsee apua tämän asian miettimisessä, toteuttamisessa tai kehittämisessä, niin luet oikean yrityksen blogia. Tulemme syksyllä starttaamaan palveluita organisaatioiden parhaan mahdollisen työskentelyn tueksi. Olemme rakentaneet ja hioneet palveluita jo kauan ennen koronaa. Mikäli kiinnostuit, voit olla yhteydessä suoraan allekirjoittaneeseen.
Mukavaa loppukesää kaikille - työn kuvasta, paikasta tai kauluksen väristä riippumatta.