Mistä mediassa puhutaan?

Keräämme edellisen kuukauden kiinnostavimmat uutiskulmat ja analysoimme ne puolestasi

Keräämme edellisen kuukauden kiinnostavimmat uutiskulmat ja analysoimme ne puolestasi –

Jussi Kotila

Lobbarista sananvapaustaistelija – Kaius Niemi kaalimaan vartijana

Mitä tapahtui?

Helsingin Sanomien ex-päätoimittaja ja Milttonin nykyinen osakas ja varatoimitusjohtaja Kaius Niemi on Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston uusi puheenjohtaja. Mutta voiko Niemi olla luottamustoimessaan läpinäkyvän tiedonvälityksen puolestapuhuja, jos hänen päivätyönsä on hankkia Milttonin asiakkaille valtaa ja näkyvyyttä mahdollisimman läpinäkymättömästi?

Emmi Paajanen

Pian sinäkin olet liian vanha töihin – eivätkö suomalaiset firmat osaa ikäjohtamista?

Mitä tapahtui?

Pitkän johtajaura

Kokenut hallitusammattilainen, pitkän uran johtotehtävissä tehnyt Reetta Rajala sai kevättalvella 2024 yllättävän puhelun. Langan toisessa päässä oli headhunter, joka kertoi että Rajala olisi muuten sopiva erääseen toimitusjohtajan tehtävään, mutta häntä pidetään liian vanhana pestiin. Ikäsyrjintä ei ole mitenkään tavatonta – ennakko-oletukset vanhempien ikäluokkien työelämätaidoista istuvat tiukassa, vaikka yli 55-vuotiaat ovat hyvin moninainen joukko.

Nea Nygren

Määrittelevätkö somejätit jatkossa, mikä on poliittista ja mikä ei? 

Mitä tapahtui?

Sosiaalisen median alustajätti Meta on ilmoittanut alkavansa rajoittaa poliittisen sisällön näkyvyyttä Instagramissa ja Threadsissa. Useat vaikuttajat ovat jo protestoineet muutosta vastaan, sillä uudistuksen jälkeen heidän näkyvyytensä – ja toimeentulonsa – voi romahtaa. Kyse on kuitenkin myös jostain paljon suuremmasta, sillä uudistuksen kautta alustajättien algoritmit tulevat määrittelemään mitä ‘poliittinen’ tarkoittaa. 

Huhtikuun puheenaiheet

Repeääkö kirkko pian entistä vahvemmin kahtia?

Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispainkokous hyväksyi maaliskuussa esitysluonnoksen kahdesta rinnakkaisesta avioliittokäsityksestä, joista toinen ymmärtää avioliiton miehen ja naisen välisenä ja toinen kahden henkilön välisenä. Esitys käsitellään toukokuussa kirkon ylimmässä päättävässä elimessä, kirkolliskokouksessa.

Esityksen läpimeno on epävarmaa, ja se on herättänyt laajasti keskustelua kevään aikana. Kahden avioliittokäsityksen malli on jatkumo vuosikausia kestäneeseen repivään keskusteluun kirkon suhteesta samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Kirkon liberaalimmat jäsenet ovat vaatineet äänekkäästi samoja oikeuksia hetero- ja homopareille, mutta konservatiivit vastustavat vähintään yhtä äänekkäästi.


Arkkipiispa Tapio Luoma on sanonut pitävänsä mahdollisena, että osa kirkon jäsenistä eroaa esityksen vuoksi. Tilanne on kieltämättä hankala kirkolle – kun toiseen suuntaan kumartaa, niin toiseen pyllistää. Mutta onko täysin paikallaan pysyminen enää edes mahdollista?

Donald Trumpin historiallinen oikeudenkäynti alkaa

15. huhtikuuta nähdään ensimmäinen kerta, kun 248-vuotiaan USA:n entistä tai nykyistä presidenttiä vastaan aloitetaan rikosoikeudenkäynti. Niinpä tässäkin asiassa Donald Trump voi sanoa olevansa historian aikaansaavin presidentti.


Trumpin väitetään maksaneen 2016 sanottuja hyssyttelyrahoja pornotähti Stormy Danielsille, jotta tämä ei paljastaisi intiimiä suhdettaan Trumpiin. Se ei itsessään ole (todennäköisesti) tuomittavaa, mutta näiden maksujen peittämiseksi Trump on tehnyt syyttäjän mukaan lukuisia aikuisten oikeasti tuomittavia kirjanpitorikoksia. Syyttömyyttään vakuuttelevan Trumpin mukaan kyse on vain vaalihäirinnästä, jonka takana on tietenkin istuva presidentti Joe Biden.

Tuleeko Helsingin kaupunki pakkolunastamaan nimeään kantavan hallin?

Helsinki-hallin aina vain epäonnistuvat myyntineuvottelut ovat nousseet otsikoihin useasti viime kuukausien aikana. Halli on seissyt käyttämättömänä kaksi vuotta ja alkaa vaikuttaa siltä, että pääosakesarjan omistavat oligarkit eivät olekaan niin innokkaita myymään osuuksiaan kuin he ovat aiemmin kertoneet. 

Nyt Helsingin kaupungin pinna on katkennut ja se aikoo ostaa hallin itse. Mikäli kaupasta ei päästä sopimukseen, kaupunki on valmis käyttämään myös “muita toimenpiteitä”. Kyseisessä kontekstissa muut toimenpiteet tarkoittavat lähinnä pakkolunastusta. Vaikka järjestely voi kuulostaa dramaattiselta, se olisi luultavasti nopein keino saada halli takaisin käyttöön, mikäli kaupat eivät onnistu.

Aikaisemmat kuukauden kulmat