Tiedote, media pitch vai molemmat? Valitse mediastrategiasi oikein

Tiedote on monen viestijän turvasatama. Osaa yritysviestijöistä jopa mitataan sillä, montako tiedotetta talosta lähtee ulos kuukaudessa. Ottamatta mitään pois tältä tiedottamisen perustyökalulta, medianäkyvyyden hankkimiseen on usein huomattavasti tehokkaampi keino. 

Lukuisat lähetetyt tiedotteet eivät välttämättä johda minkäänlaiseen näkyvyyteen. Toki niistä saadaan yrityksen nettisivuille ja mahdollisesti muihin SEO-ystävällisiin kanaviin sisältöä, ja niillä täytetään pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus, mutta medianäkyvyyteen johtaa lopulta murto-osa. 

Tiedotteille on edelleen paikkansa, mutta pelkästään niiden lähettämiseen ei voi tuudittautua. Media pitch, eli yksittäiselle toimittajalle tai toimitukselle lähetettävä juttuehdotus, on usein tehokkaampi tapa herättää median kiinnostus. Tarjoamalla räätälöidyn juttukulman ja haastattelun pystyy avaamaan paremmin sitä, miksi ehdotettu aihe olisi kyseisen median lukijoiden kannalta olennainen.

Pitchaamisella avataan lisäkulmia

Jos käsissä on uutinen, jossa on aidosti yleistä kiinnostavuutta – ja jonka saa tiivistettyä huomiotaherättävään otsikkoon – tiedotteella voi edelleen saada erittäin laajaa näkyvyyttä. Vastaavasti esimerkiksi omaa yritystä koskevat kauppauutiset tai yhteishankkeet herättävät harvoin median huomiota, ellei kyse ole sitten todella isosta sopimuksesta tai osapuolina ole Nokian tai Amazonin kaltaisia jättejä.

Jos haluaa avata medialle jotain uutta kulmaa, sitoa uutista laajempaan kontekstiin tai taustoittaa yritykselleen tärkeää teemaa, pitchaaminen on parempi tapa herättää uteliaisuus. Juttuehdotus voi vaatia tiedotetta enemmän aikaa ja pohtimista, mutta tulokset ovat yleensä sen arvoisia. Varsinkin, kun valitaan aiheeseen sopiva toimittaja, rakennetaan pitch kiinnostavista palasista ja personoidaan oikea lähestymistapa.

Kiinnostavakin tiedote saattaa usein johtaa ”vain” lyhyisiin palstanpääjuttuihin, joissa omaa viestiä ei päästä kunnolla avaamaan. Media pitchin tuloksena on sen sijaan usein isompi juttu, jonka parissa potentiaalinen asiakas tai muu sidosryhmän edustaja käyttää enemmän aikaa. 

Oli uutisen luonne mikä tahansa, ennakkoon pitchaamisesta on harvoin mitään haittaa. Myös tiedotteen voi lähettää yksittäiselle medialle etukäteen johdannon kera. On kiinnostusta tai ei, laajempi jakelu on mahdollista sen jälkeen.

Lopulta sekä tiedotteen että media pitchin sisältö ratkaisee

Toimittaapa median suuntaan sisältöä tiedottaen tai pitchaten, niin ennen lähettämistä on hyvä kysyä itseltään muutama kysymys:

Klikkaisinko minä tätä otsikkoa?

Jaksaisinko itse lukea tällaisen jutun verkkomediasta?

Onko tässä uutisarvoa? 

Jo yhdenkin ei-vastauksen jälkeen kannattaa miettiä vielä hetki, miten sisällöstä saisi kiinnostavampaa. 

Vellu Peltola

Director, Partner

vellu@korner.fi

+358 50 551 9199

Edellinen
Edellinen

Twiitti joka suututti koko Kiinan

Seuraava
Seuraava

”Kymmenen vuotta sitten koppiin ei saanut ottaa puhelimia” – Siim Liivik kertoo, miten some on muuttanut urheilijan elämää