WhatsApp on ylivoimainen sosiaalinen media, nyt kerron miksi

”Sosiaalisen median kanavien, kuten Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin, käyttö on lisääntynyt.” Olenko ainoa, joka on ihmetellyt tämänkaltaisia listauksia jo pitkään? WhatsApphan on viestisovellus. Se korvasi tekstiviestit, ei statuspäivityksiä. 

Yhtäkkiä se valkeni, aamuyöstä. Osin koronakriisin ansiosta. WhatsApphan on mitä suurimmissa määrin sosiaalinen media. Ja itse asiassa täysin ylivoimainen sellainen.

Siinä missä Facebook, Instagram ja Twitter perustuvat pohjimmiltaan seuraaja- ja tykkäysmäärien kasvattamiseen ja kausaalisesti vähentävät avoimuutta, aitoutta ja spontaaniutta, WhatsAppiini on muodostunut lähivuosina juuri sen kokoisia ryhmiä kuin haluan. Ihmisistä, joiden kanssa haluan olla päivittäin tekemisissä. Tällä hetkellä minulla on kahdeksan aktiivista WhatsApp-ryhmää. Kullakin omat aihealueensa, huumorirajansa ja keskustelurytminsä. Jokainen ehtymätön asian ja kevennyksen lähde. 

WhatsAppissa jokainen ”päivitys” on riittävän hyvä. Facebookiin tai Instagramiin postaaminen tuntuu usein hetken pohdinnan jälkeen asiattomalta, nololta, rumalta, tai olisi muuten vain ”vähän liikaa”. WhatsAppissa itsesensuurin voi unohtaa. Vaikka Facebookin nostamat, 9 vuotta sitten tehdyt päivitykset vähän hävettävät, samalla niitä on vähän ikävä. 

WhatsAppissa mitään ei glorifioida. Päinvastoin, enemmän nauretaan välillä sille, kuinka surkeasti menee. Ja tykkäyksistä ei tarvitse välittää, nämä ihmiset kyllä pitävät minusta.

Meemit. Ah, meemit. WhatsApp tarjoilee minulle joka päivä valtavan määrän kuratoitua huumoria sen täydellisimmässä muodossa. Ihmisiltä, joiden kanssa huumorini osuu todistetusti yhteen. 

Ei kaupallisia yhteistöitä. Ei heikosti käsikirjoitettuja aasinsiltoja arjen tarinoista uutuustuotteisiin. Vain pyyteettömiä kaverin suosituksia. Ja parhaat Wishin tarjoukset. 

Ei haasteita. Jopa ne ainoat kiinnostavat eli musiikkiaiheiset haasteet on saatu pilattua Facebookissa ja Instagramissa. Vai innostutko sinä levynkansikuvista, joita tietää näkevänsä seuraavat 10 päivää, vailla tarinoita, joihin samaistua? Tai 30 biisinpätkästä kanavassa, jota selataan mutella? 

Kukaan ei puhu tai jaa kuvia säätilasta. Tai ruoki turhaa keskustelua paheksumalla sitä, kuinka kaikki jakavat kuvia säätilasta.

WhatsAppiin ei tunkeudu työasioita, ainakaan meillä. Etkä tahraa mainettasi aamuyön päivityksillä. 

Pointtini ei ole listata huonoja puolia ”perinteisistä” somekanavista. Olen itse niiden airut ja vanki siinä missä muutkin. Mutta nyt vasta ymmärrän, että WhatsAppista on vaivihkaa tullut se somekanava, jota olen pitkään kaivannut. Ja varsinkin näinä aikoina todellinen lifesaver.

Vellu Peltola

Director, Partner

vellu@korner.fi

+358 50 551 9199

Edellinen
Edellinen

Aloitin viestintäharjoittelun etänä – Kahvin keittäminen epäonnistui, mutta mokat luovat yhteyttä muihin

Seuraava
Seuraava

Sisällöntuottajan ongelma: Onko kaikki korona-arjesta jo sanottu?