Sopivasti erilaiset: Kornerin uudet viestintäharjoittelijat ovat monella tapaa toistensa vastakohtia

Tammikuussa Kornerilla aloitti kaksi uutta työntekijää. Molemmat kantavat viestintäharjoittelijan titteliä, mutta osaavat eri asioita ja tulevat eri taustoista. Line on kiinnostunut visuaalisuudesta ja markkinointiviestinnästä. Saana puolestaan haluaa keskittyä mediaviestintään ja tarttua ajankohtaisiin aiheisiin tuloksellisesti. Selvää kuitenkin on, että uudet viestintäharjoittelijat täydentävät hyvin Kornerin kasvavaa tiimiä. Harjoittelunsa aluksi Line ja Saana pääsivät vastaamaan Kornerin ystäväkirjaan.

Ystäväsi kuvailevat sinua näin 

Line: Olen positiivinen ja sosiaalinen, ihan hauska ja välillä vähän itsepäinen. Viimeiseksi mainittua en itse myönnä. 

Saana: Toteutin nopean kyselytutkimuksen ystävilleni ja vaivaannuin salaa vastauksista. Ystäväni kuvailivat minua maanläheiseksi, avarakatseiseksi ja harkitsevaiseksi. Osuvin oli kuitenkin seuraava: ”Kotihiiri, eikä häpeä sitä.”

Ura ennen Korneria

Line: Opiskelen kauppatieteitä ja työskentelin aiemmin sijoitusalalla ja pankissa, josta kerrytin hyvää analyyttistä osaamista. Opiskelin aluksi kirjanpitoa, joka oli päähänpistos ja ei herättänyt intohimoa. Sain siitä kuitenkin osaamista, jota voin hyödyntää muillakin aloilla. Ystävät kannustivat aina tavoittelemaan luovempaa uraa, joten vaihdoin lopulta pääaineeni ja urahaaveeni kertaremontilla markkinointiin.

Saana: Opiskelin ensin kolme vuotta mediatutkimusta, ja nyt suoritan viestinnän maisteritutkintoa. Olen tehnyt viestintäalan harjoittelun julkisella puolella sekä tapahtuma-alalla. Ennen kuin päädyin viestintäalalle, työskentelin kahviloissa, baarissa, urheilukaupassa ja alakoulussa. Erilaisten työympäristöjen, kulttuurien ja kohderyhmien näkeminen on opettavaista. 

Menneistä työrooleista mieleenpainuvin on mustikanpoimija intialaisella mustikkafarmilla Australian erämaassa. Kahden kuukauden aikana ehdin muodostaa läheisen ystävyyssuhteen poimijapariini, vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä. Hän teki minulle välillä lounaaksi Aloo gobia, jota sitten söimme hiljaa mustikkapensaiden välissä, välillä toisillemme hymyillen ja nyökkäillen.

Ässät Kornerin työhaastattelussa

Saana: Valmistauduin työhaastatteluun hyvin perusteellisesti. Selailin Kornerin nettisivuja ja kävin läpi yleisimpiä kysymyksiä. Heti haastattelun alussa Joel kysyi kaksi täysin epäolennaista kysymystä: Mistä kirjoitat kandia ja tykkäätkö kokata. Ensimmäiseen sain hädin tuskin muotoiltua vastauksen ja jälkimmäiseen vastasin napakasti ja perustelematta: en

Haastattelun jälkeen kyseenalaistin koko ulosantini, loppusuoralla olevan kandini ja kokkaamattomuuteni. Millainen ihminen ei muka tee ruokaa?  

Takerteluista huolimatta olin luonteva ja helposti lähestyttävä. Hymyilin paljon, esitin kysymyksiä ja osoitin kuuntelevani. Kiinnitin myös huomiota siihen, että en yritä liikaa. 

Line: Olin myös valmistautunut hyvin. Kun kamera aukesi, tunsin itseni kuitenkin kankeammaksi kuin viidesluokkalainen koulun diskon hitaissa. Hyvä konsultti osaa keskustella sulavasti mistä tahansa ja sitä testattiin myös haastattelussa. Tunnin aikana annoin hotellisuosituksia, keskustelin menneistä harrastuksista ja julistin rakkauteni koiria kohtaan. Kun jännitys pikkuhiljaa helpotti, oikea persoonani tuli enemmän esiin, mikä varmasti edesauttoi mahdollisuuksiani tulla valituksi. Etähaastattelu oli hankala myös siksi, että en pystynyt naamoilta täysin lukemaan, upposiko huonot huulenheittoni. Ilmeisesti upposivat. 

Luonnehdinta kotikonttoristasi

Saana: Kotitoimistoni sijaitsee Turun Vasaramäessä. Puolueeton mielipiteeni on, että Vasaramäki on Turun Lauttasaari. Ostin uuden työtuolin tori.fi:stä ja lainasin pappani ylimääräistä hiirimattoa. Saman rakennuksen alakerrassa on ruokakauppa, josta haen usein lounaaksi Thai-Cuben. Olosuhteet ovat siis kunnossa.

Line: Työskentelen erittäin huonossa asennossa keittiöpöydän äärellä Punavuoren opiskelijaboksissani. Jos selkää alkaa jomottaa, siirryn lapsuudenkotini toimistohuoneeseen. Ikävöin paluuta toimistoympäristöön, kollegojen keskuuteen.

Harjoittelussa jännittää

Saana: Jännitän, miten tavalliseen arkeen tottuu, kun palaamme toimistolle. Olen työskennellyt ja opiskellut pian vuoden kotitoimistolta. Vuoteen on sisältynyt aika monta makoiltua kahvitaukoa ja Netflixin siivittämää ruokatuntia. Ihanaa päästä tutustumaan kaikkiin kasvotusten, mutta jatkuva läsnäolo varmasti myös väsyttää.

Line: Jännitän myös etäilyn jälkeistä aikaa. Etäyhteydellä ihmisten persoonat eivät täysin pääse oikeuksiinsa. Saa nähdä, ovatko kollegat kasvotusten samanlaisia kuin ruudun takaa. Vielä jännittävämpää on miettiä, olenko antanut itsestäni täysin vääristyneen kuvan etäyhteyksillä. Toivonkin paluuta toimistolle, jotta kaikkiin pääsisi kasvotusten tutustumaan. 

Tämän haluat oppia harjoittelusi aikana

Line: Toivon läpileikkausta viestinnän alalta monipuolisten tehtävien kautta. On jännittävää päästä seuraamaan ja vaikuttamaan projektien toteuttamiseen, ihan alkupalavereista aina valmiiseen strategiaan tai sisältöön. Haluan myös kehittää teknisiä taitojani ja esimerkiksi opetella jokaisen Photoshopin pikanäppäimen. Toivon myös paljon uusia näkökulmia omaan luovaan tekemiseeni. Saamme taatusti sopivasti vastuuta harjoittelumme aikana, ja luulen, että meillä on harjoittelun lopussa rutkasti enemmän kokemusta ja luottoa omaan tekemiseen. 

Saana: Haluan oppia itsenäisesti ratkomaan viestinnällisiä ongelmia sekä kirjoittamaan tehokkaasti ja sujuvasti mediapitchejä, tiedotteita ja natiiviartikkeleita. Olen kiinnostunut myös siitä, miten viestinnän työtä hinnoitellaan ja tuloksia mitataan. Olen myös huomannut, että on erityisen tärkeää osata hahmottaa erilaisten toimialojen haasteita, tulevaisuudennäkymiä ja roolia yhteiskunnassa. 

Tämä työkavereiden tulisi tietää sinusta

Saana: Kahvitauolla keskustelen mielelläni Lapin parhaista pikkukunnista, hyvistä reissutarinoista, välineurheilusta, oudoista mieltymyksistä ja haaveista, retkivinkeistä ja kirppislöydöistä. Musiikista, tv-sarjoista, ravintoloista tai elokuvista en niinkään tiedä. 

Line: Minä taas tiedän kaikesta turhasta kaiken. Minut pitää kahvitauolla keskeyttää, kun avaudun Kim Kardashianin viimeisimmistä lomakohteista tai Zedu De Lucan nimenvaihdosta. Populaarikulttuuri kiinnostaa varsinkin nyt pandemian aikana. Oman elämän käänteet eivät ole aivan yhtä vauhdikkaita kuin Hollywoodin karanteeneissa.

Oppimani elämänviisaus, jota noudatan myös harjoittelussa

Line: Suunta on vauhtia tärkeämpää. Jotkut menevät älytöntä vauhtia ei minnekään.

Saana: Aamu on iltaa viisaampi.

Edellinen
Edellinen

Myytinmurtaja: Neljä oletusta viestinnästä ja tulkinnat niiden takana

Seuraava
Seuraava

Valmistuin filosofian maisteriksi - Mitä yliopisto-opinnot opettivat työelämää varten?